Fijne feestdagen

Vrijwilligersvacature Wooncoach

Let op voor smoesjes aan de deur!

• Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bellen, hebben geld nodig of willen u iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen nooit zomaar langs, zij maken vooraf een afspraak. Kijk door het raam of deurspion wie er voor de deur staat. Gebruik eventueel een kierstandhouder of intercom. Vertrouwt u het niet? Bel dan 112.

• Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Bel eventueel naar het bedrijf of de instantie om te controleren of het verhaal klopt, maar zorg dat de deur gesloten is. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Zorg eventueel dat er een familielid of bekende bij is. Vertrouwt u het niet? Bel dan 112.

• Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij eruitziet. Is de dief de deur uit, kijk door het raam waar hij of zij heen loopt. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

• Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.

• Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen om uw spullen te stelen.

• Geef nooit uw bankpas en/of pincode. Niet in persoon, niet telefonisch. Bankmedewerkers, politie of instanties vragen daar niet naar.

Ons huis, ons thuis

‘Ons huis, ons thuis’ wil mensen bewust maken van de mogelijkheden om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Want als u ouder wordt is het goed om na te denken over het aanpassen van uw woning. Zodat u veilig, comfortabel en energiezuinig thuis kunt blijven wonen. Of, wanneer dit niet mogelijk is, tijdig kunt verhuizen naar een meer passende woning.

Samenwerking organisaties in de gemeente   

De gemeente Geertruidenberg, woningcorporatie Thuisvester, ledenvereniging Thebe Extra, Stichting Welzijn & Ondersteuning Geertruidenberg (SWOG), Trema Welzijn, Stichting voor kruiswerk in de gemeente Geertruidenberg en Zlimthuis hebben de handen ineen geslagen om u op weg te helpen. Met deze samenwerking kunnen we alle informatie geven die u nodig heeft om de keuzes te maken die passen bij uw woonwensen.

U bent aan zet  

De overheid verwacht van mensen dat zij zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het aantal beschikbare plekken in woonzorgcentra is in de laatste decennia sterk afgebouwd. Alleen met een zware zorgindicatie kunt u daar nog terecht. Het is ook de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. In de eigen buurt met vrienden, familie en ondersteuning in de nabije omgeving. Er zijn veel mogelijkheden om ook als u ouder bent veilig en comfortabel in uw eigen huis te blijven wonen. Zo blijft ons huis ons thuis!

Informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’  

Wilt uw weten wat de mogelijkheden zijn om uw huis klaar te maken voor de toekomst? Of heeft u een vraag over veilig, comfortabel of energiezuinig wonen? De medewerkers van Informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’ helpen u graag met informatie en advies. Afhankelijk van uw vraag en behoefte kunnen de medewerkers voor u een afspraak maken voor een gratis oriënterend woonadviesgesprek met een wooncoach. Of u doorverwijzen naar een expert op het thema veiligheid, comfort of energiezuinigheid.

Neem contact op met Informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’              

U kunt Informatiepunt ‘Ons huis, ons thuis’ vanaf 1 oktober 2019 bereiken op telefoonnummer 0162-520706 en via emailadres onshuisonsthuis@swog.nl.

U kunt ook langskomen aan de Venestraat 18 in Geertruidenberg. Het informatiepunt is geopend op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur. Meer informatie vindt u ook op www.geertruidenberg.nl/onshuisonsthuis.

Reisloket in Geertruidenberg

65 plus? Bezoek het Reisloket voor informatie, advies en gratis OV-chipkaart

Met welke bus kan ik naar mijn familie? En hoe zit dat nou met de OV-chipkaart? Bij het Reisloket kunt u terecht met al uw vragen over het openbaar vervoer. De deskundige OV-ambassadeurs nemen alle tijd voor u en weten welke vragen senioren hebben. Kom langs voor antwoord op uw praktische vragen of een persoonlijk reisadvies. In het Reisloket kunnen 65-plussers ook gratis een persoonlijke OV-chipkaart aanvragen (u bespaart € 7,50).

Het Reisloket is op dinsdag 26 november van 10.00 uur tot 15.00 uur in ‘t Kardeeltje (Kardeel 139a, Raamsdonksveer) en op dinsdag 10 december van 10.00 uur tot 15.00 uur bij de SWOG (Venestraat 18, Geertruidenberg) . Neem voor het aanvragen van de OV-chipkaart uw legitimatiebewijs en een pasfoto mee.

Het Reisloket past in het programma ‘mentale toegankelijkheid OV’ van de Regio West-Brabant (de samenwerkende gemeenten). Sinds 2015 hebben duizenden senioren gebruik gemaakt van de persoonlijke voorlichting in het Reisloket.

Clairy Polak te gast bij Theek 5 Raamsdonksveer

Clairy Polak te gast bij Theek 5 Raamsdonksveer Lezing over haar roman ‘Voorbij, voorbij’ Journalist en presentatrice Clairy Polak komt op dinsdagavond 26 november naar Theek 5 Raamsdonksveer. Ze vertelt deze avond over haar debuut en bestseller ‘Voorbij, voorbij’. De roman beschrijft de impact van Alzheimer op een echtpaar dat ondanks alles een gezamenlijke toekomst probeert vorm te geven. Het verhaal is gebaseerd op Clairy’s eigen leven en dat van haar man. Tickets De lezing begint om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur. Stel je vragen aan de schrijfster en laat ook je boek signeren. Boekhandel Bruna Raamsdonksveer is deze avond aanwezig met een stand waar het boek aangeschaft kan worden. Een ticket voor de lezing kost € 5,00. Koop je ticket in de bibliotheek of bestel online via www.theek5.nl/activiteiten. Leden met een SchatRIJK-abonnement kunnen de cadeaukaart inzetten voor deze lezing. Verhaal Het boek ‘Voorbij, voorbij’ gaat over Alzheimer. Een tragische ziekte waar geen medicijn voor is. Hoe het leven verandert, ook voor familie en geliefden, komt in deze roman duidelijk naar voren. In het begin van het verhaal start Leo met het beschrijven van zijn jeugdherinneringen. Voor het geval hij zelf iets vergeet, wat hem op dat moment nog onwaarschijnlijk lijkt. Zijn vrouw Judith ziet hem echter enorm veranderen. Een ontroerend boek over de werkwijze van zorginstellingen, veranderingen in de relatie van Leo en Judith en haar vlucht in een vakantie naar Zwitserland.

De mantelzorgwaardering Geertruidenberg

Zorgt u voor een familielid, buur of goede vriend vanwege ziekte, beperking, verslaving en of psychische problemen? Doet u dit structureel voor langere tijd en onbetaald? Dan bent u mantelzorger!

De gemeente Geertruidenberg is trots op haar mantelzorgers en hun inzet voor hun familie, vriend of buur. Als blijk van waardering reikt ze de mantelzorgwaardering uit. De waardering bestaat uit de keuze tussen een éénmalig geldbedrag of een cadeaubon.

Vacature Belastinginvulhulp

De Stichting Welzijn & Ondersteuning Geertruidenberg is op zoek naar een Belastinginvulhulp.

Taakomschrijving

U helpt ouderen in de gemeente Geertruidenberg met hun aangifte inkomstenbelasting en met het aanvragen of wijzigen van zorg- en huurtoeslag. U verleent daarnaast de nodige nazorg.

Profiel

Wij zoeken iemand die dienstverlenend is, klantvriendelijk en affiniteit heeft met de doelgroep ouderen. Geduld en begrip kunnen opbrengen met de doelgroep zijn hierin erg belangrijk. Daarnaast het zorgvuldig en integer kunnen omgaan met privacy gevoelige informatie. U bent beschikbaar in de aangifteperiode maart t/m april 2020.

Kennis en vaardigheden

– U heeft aantoonbare ervaring met het invullen van inkomstenbelastingen en draagt zorg voor het op peil houden van uw kennis.                                      

– U bent digitaal vaardig, bent in het bezit van een afdoende beveiligde computer en internetverbinding.

Onkostenvergoeding

Voor het invullen van de aangifte ontvangt u van de persoon die u helpt een kleine vergoeding.

Heeft u interesse? Neem contact op met de SWOG via telefoonnummer 0162-520706.

SWOG ANWB AutoMaatje bestaat 1 jaar!

Vorig jaar op 1 oktober is AutoMaatje van start gegaan. Nu een jaar later zijn er meer dan 686 ritjes gereden, 84 deelnemers ingeschreven, met 21 vrijwillige chauffeurs en 4 matchmakers.

Waar staat Automaatje nu precies voor?

In de gemeente Geertruidenberg zijn er een heleboel mensen minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van anderen. AutoMaatje is een vervoersservice waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Elke rit is meer dan vervoer alleen. De vrijwillige chauffeur kan eventueel mee naar een doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur. De vrijwillige chauffeurs krijgen een onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer + eventuele parkeerkosten. De kilometers van het huis van de vrijwilliger naar uw huis worden ook berekend. Deze onkostenvergoeding betaald de aanvrager van de rit aan de vrijwilliger. De vrijwilliger hoeft dus zelf nooit kosten te maken.

Heeft u vervoer nodig?

Neem dan twee dagen van tevoren contact op met de SWOG op 0162-520706 of via mail automaatje@swog.nl.

btrhdr