ANWB AutoMaatje

ANWB AutoMaatje

In de gemeente Geertruidenberg zijn er een heleboel mensen minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van anderen. Dit maakt dat zij minder vaak de deur uit kunnen gaan dan zij willen. Een bezoekje naar een winkel of een partner bezoeken in het verzorgingstehuis kan al een hele opgave zijn en helaas daarom niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Elke rit is meer dan vervoer alleen. De vrijwillige chauffeur kan eventueel mee naar een doktersbezoek of om boodschappen te doen. En elke rit betekent een nieuw sociaal contact, een gesprek tussen deelnemer en chauffeur.

De vrijwillige chauffeurs krijgen een onkostenvergoeding van € 0,30 cent per kilometer + eventuele parkeerkosten. Deze onkostenvergoeding betaald de aanvrager van de rit aan de vrijwilliger. De vrijwilliger hoeft dus zelf nooit kosten te maken.

Door de aanhoudende stijging van de brandstofprijzen zijn we genoodzaakt om per 1 april 2022 de onkostenvergoeding voor onze chauffeurs tijdelijk te verhogen naar 35 cent per kilometer.
We blijven u graag van dienst.

AutoMaatje is geen vervanging voor de deeltaxi. Het is een aanvulling waar het sociale aspect erg belangrijk is. De deeltaxi-tarieven zijn: WMO-tarief € 0,99 instap + € 0,175 per km. Regulier tarief: € 3,52 instap + € 0,53 per km.

 

Hoe kan ik gebruik maken van AutoMaatje?

  • Heeft u vervoer nodig? Neem dan twee dagen van tevoren contact op met de SWOG op 0162-520706 of via mail automaatje@swog.nl. De matchmaker zoekt een vrijwilliger uit de groep chauffeurs die u kan vervoeren.
  • De matchmaker belt u terug als er een chauffeur beschikbaar is en schat de vergoeding in aan de hand van het verwachte aantal kilometers dat de vrijwilliger voor u gaat rijden. De vergoeding bedraagt € 0,30 per kilometer plus eventuele parkeerkosten. U dient alle kilometers te betalen; van de vrijwilliger naar uw huis, naar het gewenste adres en de terugreis.
  • De eerste keer dat u gebruik maakt van ANWB AutoMaatje maakt de vrijwillige matchmaker een afspraak bij u thuis om uitleg te geven over Automaatje en de deelnemerskaart in te vullen.
  • Op het afgesproken moment staat de vrijwilliger voor de deur. Bij een kort uitje zal deze vaak bij u blijven. Als er veel tijd zit tussen de heen- en terugrit, spreken jullie met elkaar af wanneer hij of zij weer klaarstaat voor de terugreis.
  • U betaalt de vergoeding rechtstreeks aan de vrijwilliger.

 

Hoe kan ik mij aanmelden als vrijwillige chauffeur?

Als vrijwillige chauffeur bent u in het bezit van een eigen auto. De auto moet APK gekeurd zijn en u bent verzekerd met minimaal een WA-verzekering met inzittenden dekking. Er wordt om een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd. U hoeft geen ANWB-lid te zijn. We vinden het belangrijk dat u met gevoel, begrip en respect met kwetsbare inwoners om kunt gaan.

Wij zijn nog op zoek naar vrijwilligers die wij voor deze ritten mogen benaderen. U kunt zich aanmelden bij de SWOG via automaatje@swog.nl of 0162-520706

Wij hopen met ons betrokken netwerk aan vrijwilligers, ook in onze gemeente vele mooie ritten met u te mogen maken.

ANWB AutoMaatje Geertruidenberg is een samenwerkingsverband tussen ANWB, SWOG en de Gemeente Geertruidenberg.