Nieuwe pinautomaten
Zo zien alle pinautomaten er binnenkort uit
Het wordt even wennen, maar over anderhalf jaar zijn alle pinautomaten in Nederland felgeel. Vanmorgen is de eerste ‘Geldmaat’, de nieuwe gezamenlijke felgele pinautomaat van ABN, ING en Rabobank, onthuld in Soest. Eind volgend jaar zijn alle pinautomaten omgebouwd.
Doordat Nederlanders steeds minder met contant geld betalen, wordt het voor banken kostbaar om een netwerk van duizenden pinautomaten in de straten in stand te houden. Hoewel ABN, ING en Rabobank afgelopen jaren op veel locaties automaten hebben weggehaald, telt Nederland nog steeds zevenduizend pinautomaten. Op 3.200 locaties, vaak in drukke winkelgebieden, staan er bovendien meerdere van verschillende banken vlak naast elkaar.
Honderden automaten zijn de laatste jaren bovendien doelwit van criminelen geweest, die ze via plofkraken probeerden op te blazen. Vorig jaar gebeurde dat nog 42 keer. Omdat een deel van de huidige pinautomaten nog dichtbij woningen staat, betekenen die kraken risico’s voor omwonenden.
Vandaar dat ABN Amro, ING en Rabobank afgelopen november bekend maakten een gezamenlijk netwerk van pinautomaten op te zetten. Dat doen ze samen met exploitant Geldmaat, het voormalige Geldservice Nederland, dat al sinds 2011 alle pinautomaten beheert en onderhoudt.
‘Ontdubbeld’
De onthulling van de eerste Geldmaat in Winkelcentrum Overhees in Soest vormt het startschot van een grote tot eind 2020 durende ombouwcampagne. Volgens Erik Kwakkel, ceo van Geldmaat, blijven de meeste huidige automaten op dezelfde plek staan. Soms zal een automaat worden verplaatst. Automaten zullen worden weggehaald (‘ontdubbeld’) op plekken waar er veel staan. ,,Maar op sommige plekken komen er ook automaten bij. Het allerbelangrijkst is dat contant geld overal beschikbaar blijft in een tijdsgewricht waarin we steeds minder met cash betalen.”
Grote voordeel van de nieuwe automaten is dat consumenten er, uiteraard zover hun saldo toelaat, net zo vaak kunnen pinnen als ze willen. Een klant van ING kan nu bij een automaat van ABN of Rabobank ‘slechts’ 250 euro opnemen, vier keer minder dan bij de oranje pinautomaat van ING. Ook klanten van andere banken, zoals de Volksbank, kunnen terecht bij Geldmaat. Die bank houdt overigens voorlopig zijn eigen automaten. Kwakkel sluit echter niet uit dat de Volksbank – die merken als SNS en ASN voert – zich later ook aansluit.
Kwakkel hult zich in nevelen over het aantal automaten dat uiteindelijk overeind blijft. Ook weigert hij een planning te geven van steden of regio’s waar de nieuwe automaten het eerst verschijnen. ,,We plannen per kwartaal en beginnen met de opname-automaten”, wil hij slechts kwijt. ,,Afstortingsautomaten en automaten waar je zowel kunt opnemen en storten volgen later.” Over dag en tijdstip van vervanging doet Geldmaat sowieso geen uitspraken. ,,Dat kan verkeerde types aantrekken.”
Ouderenbonden
Uitgangspunt blijft dat er overal in Nederland in een straal van vijf kilometer een pinautomaat beschikbaar blijft. ,,We vinden het belangrijk dat iedereen zelfstandig gebruik kan maken van onze automaten”, stelt Kwakkel ,,Daarom blijven we in overleg met consumenten via de belangengroepen. De geldautomaten van Geldmaat zijn er voor iedereen.”
Kwakkel beklemtoont dat afgelopen tijd overlegd is met belangenorganisaties als de Consumentenbond, Oogvereniging en ouderenbonden over de bediening van de nieuwe automaat, met name de ontwikkeling van het scherm dat getoond wordt, ,,Ze waren daar erg enthousiast over.”
Bron: Algemeen Dagblad, 12 juni 2019