Artikel over Jos Kooiman in De Langstraat van 11 juli

Jos Kooiman sluit 750e persoonlijke alarm aan

Jos Kooiman, vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Ouderen Geertruidenberg (SWOG), sluit al sinds jaar en dag persoonlijke alarmen aan in de gemeente Geertruidenberg. Volgende week heeft hij een mijlpaal bereikt, Jos zal dan voor de  750e keer een persoonlijk alarm aan gaan sluiten.

De personenalarmering zorgt voor een gevoel van veiligheid, de gebruiker heeft namelijk een halszender bij zich waarbij in geval van nood, contact met een alarmcentrale opgenomen kan worden. Mocht de gebruiker professionele hulp nodig hebben dan wordt de hulp van Stichting Zorgorganisatie Het Hoge Veer ingeroepen. Zij komen langs en helpen de gebruiker, bijvoorbeeld wanneer deze gevallen is en niet meer in staat is om zelfstandig op te staan.

De 78-jarige Jos Kooiman sluit niet alleen de alarmen aan, maar verzorgt ook de benodigde administratieve handelingen. Jos werkt fulltime voor de SWOG en doet dit puur op vrijwillige basis. Jos op de vraag waarom hij al jaren de gehele persoonlijke alarmering coördineert: ‘ Ik ben er ingerold, ik vind het gewoonweg leuk om te doen. Je komt bij veel mensen thuis en je merkt dat je echt iets voor de samenleving kan betekenen, de dankbaarheid onder de gebruikers is dan ook groot.’ Jos begon in 1994 met het aansluiten van de alarmen, samen met wijlen Koos de Bodt. Jos: ‘ Het aansluiten van een persoonlijk alarm bleek een goede zet te zijn waar veel mensen bij geholpen konden worden, het geeft de gebruikers een gevoel van veiligheid. De alarmering is een professionele zaak geworden. Wanneer er iets fout gaat, bijvoorbeeld wanneer ik een alarm fout aansluit, dan is de SWOG verantwoordelijk.’ Soms wordt Kooiman bij een technische storing uit zijn bed gebeld. Met de alarmen moet je volgens hem niet slordig omgaan, de voormalig medewerker meet- en regeltechniek bij de Amercentrale werkt dan ook secuur en is een echte perfectionist.  Jos programmeert de alarmen, geeft de benodigde gegevens aan de alarmcentrale en Stichting Zorgorganisatie Het Hoge Veer door en sluit de alarmen aan.

Werkweken van 40 uur zijn voor Jos eerder regel dan uitzondering. Jos: ‘Mijn vrouw zegt wel eens tegen me dat ik, nadat ik met mijn 58e met pensioen ben gegaan, beter bij de Amercentrale had kunnen blijven werken. Toentertijd was ik volgens haar tenminste wel op tijd thuis, in tegenstelling tot nu, daar ik ook wel eens in de avond en de weekenden alarmen aansluit.  En dan had ik nog betaald gekregen ook.’

Volgende week dinsdag vindt dit proces voor de 750e keer plaats, een mijlpaal voor Kooiman.  Kooiman heeft bij het aansluiten van een alarm steevast een stropdas om. ‘Je moet er toch netjes uitzien als je aan het werk bent’, aldus Kooiman. Vrijwilligers als Kooiman, we mogen er als inwoners van de Gemeente Geertruidenberg maar trots op zijn!

Wilt u meer informatie over een persoonlijke alarm of bent u geïnteresseerd om Jos Kooiman te ondersteunen? Neem dan gerust contact op met de SWOG, te bereiken op 0162-520706.

 

Jos Kooiman

Kooiman tijdens het programmeren van een alarmkastje.