De Voediëtiste in ’t Kardeeltje

Vorige week dinsdag heeft De Voediëtste – Ilse Verlaan – voorlichting gegeven over voeding in Ontmoetingscentrum ’t Kardeeltje. Het was een leuke, informatieve middag met zo’n 20 geïnteresseerden. Hierdoor was er ook een leuke interactie mogelijk.

 

De voorlichting begon met een introductie over gezonde voeding. Hierin kwam naar voren dat voeding complex is omdat iedereen andere behoeftes heeft. Wat voor de 1 goed is hoeft voor de ander niet goed te zijn. Ieder mens is uniek en daarop moeten we de voeding aanpassen.

In de voorlichting werd vooral de focus gelegd op de voedingsstoffen en producten die extra belangrijk zijn voor 55+ers. Zo hebben ze o.a. gesproken over het belang van vitamine D en calcium. Waar zit het in, waar is het belangrijk voor, hoe krijg ik genoeg binnen, etc.

Ook kwamen de macro-nutriënten (koolhydraten, eiwitten, vetten) aan bod en is er extra aandacht besteed aan de eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en die zorgen o.a. ervoor dat je spieren sterk worden/blijven.

Genoeg theorie, tijd voor de praktijk! Hoe weet je of een product veel koolhydraten, eiwitten of vetten bevat? Juist, etiketten lezen. Maar zoals de deelnemers zelf hebben ervaren is het een uitdaging om wegwijs te worden wat er op de verpakking staat. Na een uitleg over kcal, kJ, per 100 gram, per portie, etc. zijn de deelnemers weer wijzer geworden en weten ze waar ze op moeten letten.

 

Heeft u zelf nog voedingsvragen? De Voediëtist zit elke dinsdag en donderdag in de apotheek in Raamsdonksveer en Geertruidenberg. De diëtist zit in het basispakket. U kunt contact opnemen met de centrale locatie via telefoonnummer: 088 – 3438478 (= 088 – dietist) lokaal tarief.

U kunt ze ook vinden via www.voedietist.nl of via Facebook. Via social media kunt u op de hoogte blijven van; nieuws op het gebied van voeding, Voedie-tips van diëtisten, gezonde en simpele gerechten en evenementen.

Ze helpen u graag verder!